niedziela, 1 stycznia 2017

Czekolada daktylowo - orzechowa

CZEKOLADA
DAKTYLOWO -
ORZECHOWA

Lubię odkrywać nowe smaki i cały czas eksperymentować… A jeśli Wy lubicie moją czekoladę daktylową to kolejna wariacja może też Was zaskoczy oryginalnym smakiem ;) Jak zwykle czekolada jest bez laktozy, bez glutenu, bez przetworzonych lub rafinowanych dodatków…
Sama natura, dla której warto robić rewolucję w kuchni i naszym sposobie odżywiania się! Bo jeśli mamy z czegoś rezygnować… a mam tu na myśli niezdrowe przekąski i… szczególnie mężczyzn, to konieczne jest wiedzieć, że w zamian dostaniemy coś o niebo lepszego ;)

{ Przygotowanie }

500g - daktyli
20g - tłuszczu kakaowego lub 40g oleju kokosowego 
50g - masła z orzeszków ziemnych (wybierzcie te naprawdę smaczne! Nie wszystkie firmy ekologiczne potrafią zrobić go dobrze. Ja używam masła z firmy Horizon bez dodatku soli)
50g - migdałów 


Tłuszcz kakaowy sprawia, że czekolada jest bardzo słodka. Olej kokosowy natomiast nadaje jej łagodniejszy charakter!


Migdały poszatkuj w thermonix'ie 5obr / 7s i przełóż do miseczki. Tłuszcz kakaowy rozpuść w krąpieli wodne i odstaw do ostygnięcia. Jeśli wybierzesz olej kokosowy, dodaj go ze wszystkimi składnikami. Pozostałe składniki wrzuć do thermomix'a i zmiksuj na 10 obr / 1min. Do zmiksowanej masy wlej tłuszcz kakaowy i wymieszaj na 7obr / 20s. Nastaw thermomix na przeciwne obroty, dodaj poszatkowane migdały i wymieszaj na 10 obr/ 15s. 
Przełóż masę na papier do pieczenia, rozwałkuj między jednym a drugim papierem. Włóż do zamrażarki na płaskim talerzu lub drewnianej desce, tak aby czekolada nie straciła kształtu. Zostaw czekoladę w zamrażarce na min 1 godzinę. Czekolada musi być idealnie zmrożona i twarda aby można ją było kroić na kostki.
Kostki czekolady obtocz w wiórkach kokosowych i przechowuj w lodówce lub zamrażarce w szczelnym zamknięciu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz