czwartek, 10 grudnia 2015


HERBATA Z DZIKIEJ RÓŻY WZMACNIAJĄCA 

Jeszcze kiedy nie byłam mamą, lubiłam po przebudzeniu siadać w mojej przytulnej kuchni, sięgać po którąś z wielu herbat w szafce i zaparzać ją 
w imbryku. Kwadrans parzenia wykorzystywałam na czytanie artykułów 
w gazecie a to wszystko w atmosferze idealnej ciszy lub przyjemnej muzyki płynącej z radia. Jesteście może mamami... więc wiecie o czym mówię. Dlatego teraz w chaosie poranka chcąc przywołać chociaż namiastkę tamtych chwil, zaparzam herbatę i staram się napić choć łyka zanim zupełnie wystygnie.

Herbatę z dzikiej róży, ze względu na moje maleństwo, świadomie zaparzam często. Przytoczę Wam kilka jej włąściwości, których poza pysznym smakiem jest wiele:
Dzika róża jest bogatym źródłem substancji czynnych, które mają wartości lecznicze i kosmetyczno - pielęgnacyjne. Zawiera mnóstwo witaminy C, która zwiększa odporność organizmu, oraz kwasów owocowych mających ogromny wpływ na wygląd i stan skóry. Wytwarzany z niej olejek różany ma właściwości uspokajające, antydepresyjne i łagodzące bóle głowy. Owoce dzikiej róży działają wzmacniająco. Witamina C wspomaga system odpornościowy organizmu przy przeziębieniach, w ciąży, przy nadmiernej kruchości naczyń krwionośnych oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Dziką różę stosuje się także przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, reumatyzmie i oparzeniach. Często traktuje się ją jako główny lek przy szkorbucie.
Polecam herbatę z firmy Dary Natury. To ekologiczna, polska, rodzinna firma. Jej właściciel to pasjo- nata ziołolecznictwa. Myślę, że warto wspierać takie inicjatywy.


{ Przygotowanie }

1 łyżkę owoców dzikiej róży zalej wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na 15 min.
Świetnie smakuje z sokiem malinowym i miodem ale ja lubię ją bez żadnych dodatków. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz