czwartek, 10 grudnia 2015


CHLEB BEZGLUTENOWY 
Z MĄKI TEFF LUB SAMOPSZY

Czy tęsknicie za smakiem chleba? ...
Ja czasami mam ochotę na ten chrupiący dźwięk skórki...
i chociaż nie pamiętam już smaku “tradycyjnego” chleba, ten jest dla mnie wyśmienity! I ma chrupiącą skórkę... a w środku... puszysty niby gluten :)

Jego niewątpliwe zalety - robi się błyskawicznie, bez zakwasu, czasu rośnięcia, bez drożdży! To był udany eksperyment!
Co do samopszy. Jest ziarnem o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych, to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż, które uprawiano około 7 tysięcy lat p.n.e. Choć pochodzi
od dzikich pszenic jednoziarnowych, posiada inny rodzaj glutenu, co zresztą widać. Jest mniej rozciągliwy i gorzej zatrzymuje wodę. Obecne badania pozwalają przypuszczać, że ten gluten jest lepiej tolerowany przez osoby z celiakią, ponieważ gliadyny, których te osoby nie trawią, występujące w samopszy charakteryzują się niską toksycznością.

Mogę zapewnić, że testowałam samopszę na sobie i najbliższych, nietolerujących glutenu :)
Samopsza ma przyjemny, słodkawy smak, który przywołuje wspomnienie dziecięcych biszkoptów. Ma ładny słomkowy kolor i jest przepyszna!

150g - mąka teff
150g - mąka jaglana
200g - mąka gryczana lub mąka z samopszy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka nasion Chia lub innnych ziaren (opcjonalnie)
500ml - wody


{ Przygotowanie }

Wszystkie składniki wsyp do miski i mieszaj tak długo dopóki nie połączą się w jednolitą masę.
Przełóż ciasto do formy chlebowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do temp. 220 stopni C i piecz
przez 40min.
Poczekaj aż chleb wystygnie zanim zaczniesz go kroić! 
To chyba najtrudniejszy etap pieczenia :)

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz