czwartek, 14 grudnia 2017

Wegańskie ciasteczka 
owsiane z czekoladą

Tak! Można zrobić pyszne ciasteczka owsiane bez jajek i masła... w dodatku smakują jeszcze lepiej!

50ml - oleju kokosowego
50ml - tłuszczu kakaowego
20ml - syropu klonowego
300g - płatków owsianych
4 łyżki - wody lub mleka ryżowego (lub innego roślinnego)
60g - cukru kokosowego
1/2 łyżeczki - soli himalajskiej
1/2 łyżeczki - sody oczyszczonej
2 łyżeczki - proszku do pieczenia z kamieniem winnym (Bio Vegan)
70g - posiekanej gorzkiej czekolady

* Wszystkie składniki, których używam w przepisach są z certyfikatem ekologicznym.


{Przygotowanie}


1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C
2. Roztop olej kokosowy i tłuszcz kakaowy w małym rondlu, dodaj syrop, wodę / mleko roślinne i odstaw.
3. W blenderze lub thermomix'ie (10 obr / 5s) zmiel płatki owsiane na mąkę, dodaj cukier kokosowy, sól, sodę i proszek do pieczenia. Zmieszaj składniki (4 obr / 3s)
4. Wlej roztopione tłuszcze, zmieszaj aż uzyskasz gładką masę (4 obr / ok. 15s).
5. Dodaj posiekaną czekoladę, zmieszaj. W thermomixie zrób to na odwróconych nożach (3 obr / ok. 5s
6. Z masy formuj małe, okrągłe ciasteczka o średnicy ok 3cm. W trakcie pieczenia urosną! Układaj je w odstępach co 3 cm na papierze do pieczenia.
7. Piecz ok 13-15 min, odstaw do ostygnięcia :)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz