środa, 27 grudnia 2017

Bezglutenowy chleb marchewkowy
który z małą modyfikacją zmienia się w ciastom marchewkowe (bezglutenowe / wegańskie)


Chleb:
1 łyżka nasion chia
1/2 szklanki / 125ml - mleka roślinnego
1/4 szklanki / 60ml - oleju kokosowego
150g - startej marchewki
70ml - miodu lub syropu z agawy
160g - mąki gryczanej
20g - mąki teff
1 łyżka - cynamonu
1/2 łyżeczki - mielonych goździków (np. w moździerzu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli (himalajskiej)

Ciasto:
1 łyżka nasion chia
1/2 szklanki / 125ml - mleka roślinnego
80ml - oleju kokosowego lub oleju ryżowego
200g - startej marchewki
125ml - miodu lub syropu z agawy
160g - mąki gryczanej lub orkiszowej św. Hildegardy
20g - mąki teff
1 łyżka - cynamonu
1 łyżka - startego imbiru
1/2 łyżeczki - mielonych goździków (np. w moździerzu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli (himalajskiej)
80g - rodzynek lub żurawiny słodzonej sokiem z jabłek (opcjonalnie)

{Przygotowanie}

1. Do garnuszka wlej mleko dodaj nasiona chia, zamieszaj i delikatnie podgrzej. Odstaw na ok 15min.
2. Stop olej kokosowy w małym rondlu.
3.Do miski wsyp startą marchew, wlej syrop z agawy lub rozpuszczony miód, żel z chia i olej kokosowy.
4. Dodaj do miski mąkę i wszystkie przyprawy.  Jeśli robisz ciasto, dodaj teraz rodzynki.
5. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą
6. Wlej masę do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz45min w temperaturze 180C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz