poniedziałek, 18 lipca 2016

LETNI OBIAD


Gotowanie latem jest takie proste i szybkie :) Warzywa z patelni, jakiś dodatek, sałatka... gotowe!

bakłażan
cukina
młoda cebula biała i czerwona
brokuły
pomidory
ciecierzyca ugotowana
oliwa z oliwek
sól himalajska
oregano

Sałatka:
pomidory
sałata lodowa lub masłowa
roszponka
zielona cebulka
prażony słonecznik
oliwa z oliwek



{ Przygotowanie }

Bakłażana pokrój w plastry grubości ok. 0,5 cm, posól je i odstaw na ok 20min.
Pokrój cukinię, cebulę białą i czerwoną w piórka. Posyp warzywa delikatnie solą himalajską i poczekaj 15min aż puszczą sok. Brokuł rozdziel w palcach na małe różyczki i dodaj do wcześniej osolonych warzyw. Dodaj ok. 4-5 łyżek oliwy z oliwek, łyżkę oregano, nakryj pokrywką i na dużym ogniu duś ok. 7 min. nie ściągając pokrywki. Po tym czasie zamieszaj delikatnie drewnianą łyżką, zmniejsz ogień i duś tak długo aż warzywa będą miękkie i lekko podpieczone. Dodaj ugotowaną ciecierzycę

Bakłażana spłucz pod bieżącą wodą, ułóż na patelni do grillowania i polej solidnie oliwą. Bakłażan wchłonie ją jak gąbka :) grilluj ok 10min z jednej i z drugiej strony tak, żeby były rumianie przypieczone! Może się okazać, że w czasie grillowanie trzeba będzie dolać oliwy z oliwek. Bakłażany muszą być soczyste!
W czasie jak bakłażany grillują się a warzywa duszą na patelni, przygotuj sałatkę. Sałatę i roszponkę umyj i wysusz w suszarce do warzyw. Pomidory pokrój tak jak lubisz. Zieloną cebulkę poszatkuj dodaj prażony słonecznik, polej oliwą z oliwek! Gotowe!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz