wtorek, 22 marca 2016

KREM Z DYNI PIŻMOWEJ

To najbardziej kremowy krem jaki jadłam! Jest bez śmietany, bez sera żółtego, bez serka homogenizowanego i innych podejrzanych składników :) a niczego mu nie brakuje! Tak sądzę.





{ Przygotowanie }

ok.250g dyni piżmowej (ze skórką)
1 marchewka 1 marchewka
1 pasternak
1 cebula czerwona
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
sczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
kilka ziaren kolendry
3 łyżki kaszy jaglanej (1/2 miarki thermomix)
3 łyżki quinoa białe (1/2 miarki thermomix)
1 łyżka tahini
1 łyżeczka soli himalajskiej lub atlantyckiej
3 łyżki oliwy z oliwek

Thermomix:
Obrane warzywa wrzuć do kielicha - 7 obr / 5s
dodaj oliwę z oliwek, przyprawy i sól i duś - 5min / 1 obr
dodaj 1L gorącej wody, quinoa i kaszę jaglaną, doprowadź do wrzenia - varoma ok. 5min
nastaw 100 stopni C 20min
po ugotowaniu dodaj tahini i zmiksuj 10 obr / 10s

Garnek:
Zetrzyj warzywa na grubych oczkach tarki, wrzuć je do garnka. Dodaj oliwę z oliwek, przyprawy i sól i duś pod przykryciem 5min. Dodaj 1L gorącej wody, quinoa i kaszę jaglaną, doprowadź do wrzenia i na średnim ogniu gotuj przez 20 min. Po ugotowaniu dodaj tahini i zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem.

Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dodaj jeszcze trochę wrzątku. 
Do zupy można dodać poszatkowane zieloną natkę fenkuła, smakują jak koperek!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz