FARINATA
PLACEK Z MĄKI Z CIECIERZYCY
Mąka z ciecierzycy / Jajko / Czarne oliwki / Czerwona cebula / Czerwona papryka chili / Pomidory / Papryka / Rozmaryn /
150 g (1 i 1⁄2 szklanki) mąki z ciecierzycy
PLACEK Z MĄKI Z CIECIERZYCY
Mąka z ciecierzycy / Jajko / Czarne oliwki / Czerwona cebula / Czerwona papryka chili / Pomidory / Papryka / Rozmaryn /
150 g (1 i 1⁄2 szklanki) mąki z ciecierzycy
1 jajko, roztrzepane lub żółtko
5 łyżek oliwy
50 g (1⁄2 szklanki) czarnych lub zielonych oliwek, bez pestek, pokrojonych
1 czubata łyżka rozmarynu
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
1 czerwona papryczka chili, pokrojona w paski
1⁄2 łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz
Sos: Szpinakowe Tzatziki
Lub: Oliwa z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawą z suszonych pomidorów
5 łyżek oliwy
50 g (1⁄2 szklanki) czarnych lub zielonych oliwek, bez pestek, pokrojonych
1 czubata łyżka rozmarynu
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
1 czerwona papryczka chili, pokrojona w paski
1⁄2 łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz
Sos: Szpinakowe Tzatziki
170 ml (2/3 szklanki) jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku, posiekany
250 g liści szpinaku, bez ogonków
trochę soku z cytryny Lub: Oliwa z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawą z suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Mąkę z ciecierzycy, sól i rozmaryn wsyp do miski, dodaj jajko lub tylko żółtko, 2 łyżki oliwy i 300 ml letniej wody. Wymieszaj drewnianą łyżką, stopniowo wyrabiając gęste, gładkie ciasto (konsystencja budyniu). Przykryj i odstaw na 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj tzatziki szpinakowe. Wymieszaj razem jogurt, czosnek i 4 łyżki wody. Szpinak gotuj na parze przez 2 min lub aż zwiędnie, następnie odcedź. Liście nieco rozdziel, wymieszaj z jogurtem. Wciśnij trochę soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temp. 220 ̊C. Pozostałą oliwę wlej do formy do pieczenia o wymiarach ok. 33 x 23 cm, wstaw do piekarnika na 2-3 min, by mocno się rozgrzała, następnie ostrożnie wyjmij. Wlej ciasto do formy, posyp oliwkami, ułóż warzywa.
Piecz 15-20 min, aż zetnie się i zrumieni na złoto. Pokrój na kwadraty i podaj z dodatkiem tzatziki lub oliwą z oliwek.
Smacznego!
Mąkę z ciecierzycy, sól i rozmaryn wsyp do miski, dodaj jajko lub tylko żółtko, 2 łyżki oliwy i 300 ml letniej wody. Wymieszaj drewnianą łyżką, stopniowo wyrabiając gęste, gładkie ciasto (konsystencja budyniu). Przykryj i odstaw na 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj tzatziki szpinakowe. Wymieszaj razem jogurt, czosnek i 4 łyżki wody. Szpinak gotuj na parze przez 2 min lub aż zwiędnie, następnie odcedź. Liście nieco rozdziel, wymieszaj z jogurtem. Wciśnij trochę soku z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temp. 220 ̊C. Pozostałą oliwę wlej do formy do pieczenia o wymiarach ok. 33 x 23 cm, wstaw do piekarnika na 2-3 min, by mocno się rozgrzała, następnie ostrożnie wyjmij. Wlej ciasto do formy, posyp oliwkami, ułóż warzywa.
Piecz 15-20 min, aż zetnie się i zrumieni na złoto. Pokrój na kwadraty i podaj z dodatkiem tzatziki lub oliwą z oliwek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz